Sfaturi simple pentru o zonă V fericită

Învaţă cum să previi infecţiile şi să asiguri confortul zonei intime

Înțelegerea pH-ului și acidul lactic

Vaginul are un strat natural de protecţie care acţionează ca mecanism de apărare împotriva patogenilor şi infecţiei. Acest strat de protecţie are un caracter acid, adică valoarea pH-ului vaginal fluctuează între 3,8 şi 4,5.

Un pH redus este esenţial pentru asigurarea unui echilibru
corespunzător între bacteriile benefice şi cele dăunătoare

Din acest motiv, lactobacilii se numără printre cele mai importante bacterii responsabile de menţinerea unei flore vaginale sănătoase. Producţia de acid lactic a acestora contribuie la aciditatea mediului vaginal.

Această aciditate naturală este importantă pentru că bacteriile care pot cauza boli nu cresc bine şi nu se pot reproduce cu uşurinţă într-un mediu acid.

Cum funcționează?

Lactobacilii secretă glicogenul prezent în mucoasa vaginală. Astfel se eliberează acid lactic şi se formează un mediu acid. Acest mediu acid încurajează dezvoltarea unui număr şi mai mare de lactobacili, inhibând prezenţa bacteriilor dăunătoare şi prevenind infecţiile. Vaginul are singur grijă de el, pentru că pereţii săi produc în mod continuu secreţii pentru lubrifiere, curăţare şi pentru menţinerea acidităţii necesare prevenirii infecţiilor.

Acidul lactic este vital pentru protejarea zonei intime. Menţinerea unei valori reduse a pH-ului în vagin înseamnă menţinerea stratului de protecţie acidă a vaginului.

Acidul lactic şi alte ingrediente naturale prezente produsele Lactacyd contribuie la protecția zonei intime.

Mediu acid al vaginului poate fi, însă, influențat de mai mulți factori precum activitate sexuală, exercițiile fizice, săpunul sau gelul de duș obișnuit, lenjerie intimă din materiale sintetice, anumite medicamente sau antibiotice, stresul, oboseala sau un sistem imunitar scăzut etc. și poate duce la modificarea echilibrului natural al zonei intime. Acest lucru poate crea disconfort, iritații și chiar infecții.

Factorii determinanţi ai dezechilbrului și problemelor

Există numeroşi factori care pot afecta flora de protecţie echilibrată în mod natural a zonei vaginului, iar dacă efectele sunt prea mari, această floră nu se mai poate adapta, fapt care poate conduce la infecţii vaginale. Factorii care pot afecta echilibrul natural includ:

Exerciții fizice
Anumite medicamente și antibiotice
Săpunul sau gelurile de duș obișuinte
Activitatea sexuală
Stresul, oboseala sau un sistem imunitar slăbit
Lenjerie din materiale sintetice sau strâmtă
Balsamuri de rufe agresive (folosite la lenjerie intimă)
Menstruație
Sarcină
Menopauză

Disconfortul vaginal

Află mai multe despre disconfortul pe care îl poți avea din cauza factorilor menționați mai sus

Secreții vaginale

Secreţiile vaginale sunt perfect normale. Corpul tău le produce pentru a-şi curăţa şi hidrata vaginul. O secreţie normală este clară, omogenă sau cremoasă şi are doar un foarte slab miros.Citește mai multe »

Miros vaginal

Mirosul feminin este absolut normal şi apare la numeroase femei. Mirosurile normale pot fi cauzate de transpiraţie, bacterii şi fluctuaţii hormonale.Citește mai multe »

Iritație (și/sau mâncărime)

Zona intimă este roşie sau uşor umflată? Suferi de mâncărime? Atunci este posibil să te confrunţi cu o iritaţie vaginală care poate avea numeroase cauze.Citește mai multe  »

Uscăciune vaginală

Uscăciunea este un alt disconfort des întâlnit al zonei intime. Aceasta se poate datora unei transformări hormonale generată de menstruaţie, menopauză sau unei rezistenţe slăbite.Citește mai multe »

Infecţia provocată de levuri (candidoza)

Levurile sunt fungi prezenţi în mod natural în vagin. De regulă, ele sunt prezente în cantităţi reduse. O infecţie provocată de levuri înseamnă acumularea unei cantităţi anormale de celule levurice în vagin.Citește mai multe »

Vaginoza bacteriană

Vaginul adăposteşte în mod normal diferite tipuri de bacterii. Unele dintre aceste bacterii sunt „prietenoase“, în timp ce alte pot fi dăunătoare – există un echilibru fragil între aceste două tipuri.Citește mai multe »

Menstruația

Sub influenţa fluctuaţiilor hormonale care se produc în timpul ciclului menstrual, echilibrul natural al zonei intime poate fi temporar deranjat. Dacă acest lucru se întâmplă, Lactacyd Pharma poate ajuta la refacerea echilibrului.Citește mai multe »

Sarcina

Sarcina, pe lângă faptul că este una dintre cele mai frumoase perioade din viaţa unei femei, este şi un moment în care corpul trece prin schimbări diverse.Citeşte mai multe »

Menopauză

Când intri în menopauză, corpul tău produce mai puțin estrogen. Acest lucru face ca pereții vaginului să fie mai subțiri și mai uscați, fiind redusă producția de lubrifianți de către membranele mucoaseCitește mai multe »

Întrebări intime

Întrebări intime despre zona intimă

De ce nu este suficientă spălarea cu apă?

Doar utilizarea apei pentru igiena zonei intime nu este suficientă – apa are un efect de curăţare, dar nu protejează echilibrul natural al zonei intime. Fă o comparaţie cu pielea de pe restul corpului tău – nu o cureţi, hidratezi şi protejezi doar cu apă, nu-i aşa?
Folosind Lactacyd ajuţi la protejarea echilibrului zonei intime, precum şi la curăţarea şi împrospătarea acesteia.

De ce nu sunt recomandate săpunurile obişnuite?

Săpunurile obişnuite sunt de regulă alcaline şi au un pH mai ridicat decât pH-ul natural al zonei intime. Drept urmare, săpunurile pot afecta echilibrul natural al zonei intime prin reducerea gradului de protecţie naturală şi o mai mare vulnerabilitate la probleme şi iritaţii. Săpunul se poate şi el dovedi nociv sau poate subţia biopelicula protectivă. Toate produsele Lactacyd nu conţin săpun şi au un pH adaptat la cel al zonei intime.

Ce înseamnă echilibrul pH-ului vaginal?

Un vagin sănătos conţine atât bacterii benefice, cât şi bacterii dăunătoare. În mod normal, bacteriile benefice sunt cele care predomină şi menţin pH-ul vaginului între 3,8 şi 4,5 (adică uşor acid). Însă femeile trec uneori prin anumite schimbări care pot face ca bacteriile dăunătoare să se dezvolte în exces. Atunci când se întâmplă acest lucru, bacteriile dăunătoare proliferează şi poate să apară o infecţie vaginală. Vaginoza bacteriană (VB) şi infecţiile provocate de levuri (candidoza) sunt cele mai răspândite astfel de infecţii. În cazul VB, pH-ul vaginului poate ajunge până la 6,0 sau chiar la valori mai ridicate în anumite cazuri. În cazul infecţiilor provocate de levuri, valoarea pH-ului nu se schimbă. Produsele din gama Lactacyd au formule cu valori ale pH-ului de 3,5 sau 5,2. pH-ul din produsele Lactacyd este asigurat de principalul ingredient, acidul lactic, în combinaţie cu celelalte componente ale acestei formule speciale. Această valoare destul de redusă a pH-ului nu facilitează dezvoltarea bacteriilor dăunătoare.