Vaginul are un strat natural de protecţie care acţionează ca mecanism de apărare împotriva patogenilor şi infecţiei. Acest strat de protecţie are un caracter acid, adică valoarea pH-ului vaginal fluctuează între 3,8 şi 4,5.
Sfaturi simple pentru o zonă V fericită
Învaţă cum să previi infecţiile şi să asiguri confortul zonei intime
Înțelegerea pH-ului și acidul lactic

Un pH redus este esenţial pentru asigurarea unui echilibru
corespunzător între bacteriile benefice şi cele dăunătoare
Din acest motiv, lactobacilii se numără printre cele mai importante bacterii responsabile de menţinerea unei flore vaginale sănătoase. Producţia de acid lactic a acestora contribuie la aciditatea mediului vaginal.
Această aciditate naturală este importantă pentru că bacteriile care pot cauza boli nu cresc bine şi nu se pot reproduce cu uşurinţă într-un mediu acid.
Cum funcționează?

Lactobacilii secretă glicogenul prezent în mucoasa vaginală. Astfel se eliberează acid lactic şi se formează un mediu acid. Acest mediu acid încurajează dezvoltarea unui număr şi mai mare de lactobacili, inhibând prezenţa bacteriilor dăunătoare şi prevenind infecţiile. Vaginul are singur grijă de el, pentru că pereţii săi produc în mod continuu secreţii pentru lubrifiere, curăţare şi pentru menţinerea acidităţii necesare prevenirii infecţiilor.
Acidul lactic este vital pentru protejarea zonei intime. Menţinerea unei valori reduse a pH-ului în vagin înseamnă menţinerea stratului de protecţie acidă a vaginului.
Acidul lactic şi alte ingrediente naturale prezente produsele Lactacyd contribuie la protecția zonei intime.
Mediu acid al vaginului poate fi, însă, influențat de mai mulți factori precum activitate sexuală, exercițiile fizice, săpunul sau gelul de duș obișnuit, lenjerie intimă din materiale sintetice, anumite medicamente sau antibiotice, stresul, oboseala sau un sistem imunitar scăzut etc. și poate duce la modificarea echilibrului natural al zonei intime. Acest lucru poate crea disconfort, iritații și chiar infecții.
Factorii determinanţi ai dezechilbrului și problemelor
Există numeroşi factori care pot afecta flora de protecţie echilibrată în mod natural a zonei vaginului, iar dacă efectele sunt prea mari, această floră nu se mai poate adapta, fapt care poate conduce la infecţii vaginale. Factorii care pot afecta echilibrul natural includ:
Disconfortul vaginal
Află mai multe despre disconfortul pe care îl poți avea din cauza factorilor menționați mai sus
Întrebări intime
Întrebări intime despre zona intimă

De ce nu este suficientă spălarea cu apă?
Doar utilizarea apei pentru igiena zonei intime nu este suficientă – apa are un efect de curăţare, dar nu protejează echilibrul natural al zonei intime. Fă o comparaţie cu pielea de pe restul corpului tău – nu o cureţi, hidratezi şi protejezi doar cu apă, nu-i aşa?
Folosind Lactacyd ajuţi la protejarea echilibrului zonei intime, precum şi la curăţarea şi împrospătarea acesteia.
De ce nu sunt recomandate săpunurile obişnuite?
Săpunurile obişnuite sunt de regulă alcaline şi au un pH mai ridicat decât pH-ul natural al zonei intime. Drept urmare, săpunurile pot afecta echilibrul natural al zonei intime prin reducerea gradului de protecţie naturală şi o mai mare vulnerabilitate la probleme şi iritaţii. Săpunul se poate şi el dovedi nociv sau poate subţia biopelicula protectivă. Toate produsele Lactacyd nu conţin săpun şi au un pH adaptat la cel al zonei intime.
Ce înseamnă echilibrul pH-ului vaginal?
Un vagin sănătos conţine atât bacterii benefice, cât şi bacterii dăunătoare. În mod normal, bacteriile benefice sunt cele care predomină şi menţin pH-ul vaginului între 3,8 şi 4,5 (adică uşor acid). Însă femeile trec uneori prin anumite schimbări care pot face ca bacteriile dăunătoare să se dezvolte în exces. Atunci când se întâmplă acest lucru, bacteriile dăunătoare proliferează şi poate să apară o infecţie vaginală. Vaginoza bacteriană (VB) şi infecţiile provocate de levuri (candidoza) sunt cele mai răspândite astfel de infecţii. În cazul VB, pH-ul vaginului poate ajunge până la 6,0 sau chiar la valori mai ridicate în anumite cazuri. În cazul infecţiilor provocate de levuri, valoarea pH-ului nu se schimbă. Produsele din gama Lactacyd au formule cu valori ale pH-ului de 3,5 sau 5,2. pH-ul din produsele Lactacyd este asigurat de principalul ingredient, acidul lactic, în combinaţie cu celelalte componente ale acestei formule speciale. Această valoare destul de redusă a pH-ului nu facilitează dezvoltarea bacteriilor dăunătoare.