Infecţia provocată de levuri (candidoza)

Ce este infecția provocată de levuri (candidoza)?

Levurile sunt fungi prezenţi în mod natural în vagin. De regulă, ele sunt prezente în cantităţi reduse. O infecţie provocată de levuri înseamnă acumularea unei cantităţi anormale de celule levurice în vagin. Deşi acest tip de infecţie este des întâlnit şi uşor de tratat, poate fi de asemenea şi extrem de neplăcut.

Ce anume cauzează infecţiile vaginale provocate de levuri?

Vaginul găzduieşte bacterii care ţin sub control cantitatea de levuri. Atunci când cantitatea din astfel de bacterii este afectată şi se produce un dezechilibru, celulele levurice se vor dezvolta în exces.

Cauzele uzuale ale dezechilibrului bacterian includ administrarea de antibiotice, o modificare a nivelului de estrogen datorată sarcinii sau terapiei de substituţie hormonală, anumite afecţiuni cum ar fi diabetul sau infecţia cu virusul HIV sau administrarea de anticoncepţionale, menstruaţia sau pătrunderea spermei în vagin în timpul raporturilor sexuale. Femeile însărcinate sau ajunse la menopauză sunt de asemenea predispuse la infecţii provocate de levuri.

Care sunt simptomele infecţiei vaginale provocate de levuri?

Majoritatea femeilor resimt mâncărimi vaginale, dureri, o senzaţie de arsură în timpul urinării sau raporturilor sexuale, precum şi o secreţie albă, groasă, închegată şi fără miros.