Secreții vaginale

Secreţiile vaginale sunt perfect normale. Vezi tu, corpul tău le produce pentru a-şi curăţa şi hidrata vaginul – e foarte bine că se întâmplă aşa! Dacă mucoasa vaginului tău ar rămâne uscată, ai fi predispusă la infecţii vaginale (bleah!). O secreţie normală este clară, omogenă sau cremoasă şi are doar un oarte slab miros.

Uneori, dacă aceasta ajunge pe lenjeria ta şi intră în contact cu aerul, poate să se transforme într-o crustă, dar nu te îngrijora, şi acest lucru este normal. Probabil că pe la jumătatea ciclului tău menstrual, adică după circa două săptămâni de la menstruaţie, secreţia va fi mai abundentă. Acest lucru coincide cu momentul ovulaţiei (atunci când ovarele tale eliberează un ovul).

Secreţiile care diferă de cele obişnuite pot fi cauzate de o modificare a echilibrului natural şi de o dezvoltare anormală a bacteriilor sau levurilor. O secreţie albă închegată indică de regulă o infecţie provocată de levuri. De vreme ce fungilor le plac mediile călduroase, întunecate şi umede, orice face zona intimă să transpire poate favoriza apariţia uneia.

O secreţie gri însoţită de un miros neplăcut şi senzaţie de arsură poate indica prezenţa vaginozei bacteriene (VB). Dacă suspectezi că suferi de o infecţie vaginală, fă o vizită la medic sau la ginecolog.

Este normal pentru o femeie care nu este activă din punct de vedere sexual să aibă secreţii vaginale?

Da, toate femeile au un anumit nivel de secreţii vaginale datorate fluctuaţiilor hormonale. Secreţiile normale sunt un mod prin care corpul se curăţă singur. Dacă o secreţie are un miros neplăcut, o culoare anormală sau o consistenţă groasă coagulată, trebuie să consulţi medicul – poate fi cauzată de o infecţie vaginală.