Vaginoza bacteriană (VB)

Ce este vaginoza bacteriană (VB)?

Vaginul adăposteşte în mod normal diferite tipuri de bacterii. Unele dintre aceste bacterii sunt „prietenoase“, în timp ce alte pot fi dăunătoare – există un echilibru fragil între aceste două tipuri. Un vagin sănătos este uşor acid (pH între 3,8 şi 4,5), iar acest nivel al acidităţii ţine bacteriile dăunătoare sub control.

Vaginoza bacteriană (cunoscută şi sub denumirea de VB) este o afecţiune care apare în prezenţa unui dezechilibru între aceste tipuri de bacterii şi a unei dezvoltări excesive a bacteriilor dăunătoare, asociată cu o creştere a pH-ului pe măsură ce aciditatea vaginului scade. VB este cauza cel mai des întâlnită a secreţiilor vaginale şi afectează până la 1 din 3 femei, inclusiv 20% dintre femeile însărcinate.*

Cum pot afla dacă sufăr de vaginoză bacteriană (VB)?

VB generează de regulă o secreţie vaginală alb-gri, cu un miros neplăcut. Multe femei cu VB cred în mod eronat că au o infecţie provocată de levuri şi iau tratamente pentru astfel de infecţii, dar care sunt ineficiente în cazul VB.

Infecţiile provocate de levuri sunt infecţii cu fungi care cauzează şi o secreţie vaginală de culoare albă, dar fără a avea un miros neplăcut; infecţiile provocate de levuri sunt de regulă şi cauza mâncărimilor. Cere sfatul farmacistului cu privire la tratamentele corespunzătoare situaţiei tale. Dacă secreţia vaginală este de culoare galbenă, verde sau maronie, ai sângerări sau dureri vaginale, trebuie să ceri sfatul unui medic sau să faci o programare la ginecolog. Dacă eşti însărcinată, consultă medicul sau ginecologul.

Ce cauzează vaginoza bacteriană (VB)?

Cauza VB continuă să rămână un mister, dar nu este o infecţie cu transmitere sexuală şi nici nu este cauzată de o igienă personală necorespunzătoare. VB poate fi agravată de anumite lucruri, cum ar fi băile cu spumă, gelurile obişnuite de duş sau duşul. Se crede că acestea pot modifica nivelul acidităţii din vagin şi dezechilibra raportul între bacteriile prietenoase şi cele dăunătoare, deci evitarea lor se poate dovedi de ajutor.

Cum se tratează vaginoza bacteriană (VB)?

VB se tratează de regulă cu antibiotice sub formă de tablete, geluri sau creme. Cu toate acestea, la multe femei VB este o afecţiune recurentă, în ciuda tratamentului.